Bu araştırma 2012 yılında 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile ihdas edilen, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Venedik Komisyonu tarafından 2019 yılında alınan Ombudsmanlık Kurumu’nun Korunması ve Geliştirilmesine İlişkin İlkeler ve 2021 Dünya demokrasi endeksine göre demokratik, karma ve otoriter rejim sınıfında bulunan ülke örnekleriyle kıyaslama yapılmak suretiyle işlevselliğinin mevzuat ve uygulama yönüyle tespitinin yapılmasına yönelik bir durum değerlendirilmesidir.
Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yönetim kavramı, kamu yönetiminde denetim kavramı ve ombudsmanlığın tarihsel gelişimi ve temel özellikleri işlenmiştir. İkinci bölümde ombudsmanın hukuki kişiliği ile ilgili dünyadaki uygulama örnekleri, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Türkiye’de kurulması ve tarihsel süreci, hukuki alt yapısı, Türk hukuk sistemi içinde KDK’nin amacı, oluşumu, başvuru usulü işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise KDK’nin temel görev ve yetkileri, ombudsmanın görev, yetki ve çalışma şekli açısından dünyadaki uygulama örnekleri, Türkiye’de KDK’nin işlevselliği, mevzuat yönüyle işlevselliği, uygulama yönüyle işlevselliği analiz edilerek işlenmiştir.
Türkiye’de Kamu Denetçiliği Kurumu, Hukuki Yapısı ve İşlevselliği isimli bu çalışmamızın, ülkemizde yaşayan tüm bireylerin demokrasiyi benimsenmesi, hak arama kültürünün yerleşmesi, gelişen ve değişen dünyada yönetime katkı sağlamakla birlikte denetimde aktif rol oynamasında faydalı olacağını umuyoruz.